Τίτορμος ο Αιτωλός
Το soccerbase.info σας παρουσιάζει την ιστορία των σημάτων των ομάδων. Τι συμβολίζουν, πώς προέκυψαν και ποιά χρώματα τα συνοδεύουν και γιατί. Σήμερα ο Τίτορμος του Παναιτωλικού.
Ο Γ.Φ.Σ. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το 1926 από ανθρώπους των γραμμάτων, του πνεύματος, του πολιτισμού. Όχι τυχαία – πιστεύουμε – επέλεξαν για έμβλημα του νέου Συλλόγου τον ΤΙΤΟΡΜΟ, τον ξακουστό Αιτωλό, που η φήμη του κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή σε όλη την περιοχή.
Τον ρωμαλέο, αλλά ταυτόχρονα ταπεινό και φιλόξενο βοσκό, που έζησε στα όρη της Αιτωλίας, τον οποίο δεν δίστασαν να συγκρίνουν με τον Ηρακλή.
Ο Μίλων από τον Κρότωνα υπήρξε ο μεγαλύτερος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών. Κανένας αθλητής της αρχαιότητας ή των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων δεν μπόρεσε να επαναλάβει το επίτευγμά του. Να νικήσει σε έξι Ολυμπιάδες!
Είχε ακούσει για τον Τίτορμο τον Αιτωλό και για την καταπληκτική του μυϊκή δύναμη. Πολλοί Έλληνες του έλεγαν πως αν στους αγώνες μετείχε ο Τίτορμος ο Αιτωλός πιθανόν να μην ήταν αυτός ο νικητής. Ο Μίλωνας πέρασε απέναντι στις ακτές της Αιτωλίας να τον συναντήσει και άκουγε με θαυμασμό τις περιγραφές των ντόπιων, για τη δύναμη του Τίτορμου, που «ήταν ικανός να ξεριζώσει ακόμα και αιωνόβια δένδρα…».
Συνάντησε τον Τίτορμο να βόσκει τις αγελάδες του στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους. «Ήρθα – του είπε ο Μίλων – να σε δω και να σε γνωρίσω και σε παρακαλώ να μου δώσεις ένα δείγμα της ρώμης σου».
Ο Τίτορμος απάντησε με μετριοφροσύνη και συστολή, πως είναι ένας μικρός αγριάνθρωπος και δεν μπορεί να συγκριθεί με μια τέτοια δόξα. Και αρνήθηκε… Ο Μίλωνας τον θερμοπαρακάλεσε και ο Τίτορμος υποχώρησε μπροστά σε τόση επιμονή.
Κατέβηκε ο Τίτορμος στην κοίτη του ποταμού Εύηνου και έπιασε με τα χέρια του έναν πολύ μεγάλο βράχο. Τον μετακίνησε στην γη μπρος πίσω κάποιες φορές και μετά, κρατώντας τον σφιχτά με τα χέρια του, τον έφερε ως τα γόνατά του. Ύστερα με μια νέα προσπάθεια τον ανέβασε στους ώμους του τον μετέφερε οκτώ οργιές μακριά και τον πέταξε μακριά!
Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης θέλησε να δοκιμάσει κι αυτός, αλλά μόλις και μετά βίας, κατόρθωσε να μετακινήσει τον βράχο λίγο κάτω στο έδαφος!
Ο Τίτορμος και ο Μίλωνας προχώρησαν ύστερα στην αγέλη βοδιών. Εκεί ο Τίτορμος βρήκε τον πιο άγριο ταύρο και τον έπιασε από το πόδι με το ένα χέρι. Ο ταύρος μάταια προσπαθούσε να ξεφύγει. Έπιασε κι έναν δεύτερο και τους κρατούσε ταυτόχρονα.
Ο Μίλωνας ο Κρωτονιάτης, που έβλεπε με τα ίδια του τα μάτια αυτά τα θαυμαστά κατορθώματα του Τίτορμου του Αιτωλού, σήκωσε τα χέρια του και είπε: «Ω, Ζεύ! Μη μας έστειλες άλλον τούτο Ηρακλή;»
Από τότε λεγόταν η έκφραση «Ούτος άλλος Ηρακλής» όταν οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν να εκφραστούν για τα κατορθώματα κάποιου διάσημου αθλητή.
Ο Αιτωλός βοσκός παρέμεινε ταπεινός. Θέλοντας να φιλοξενήσει και να τιμήσει τον μεγάλο Ολυμπιονίκη, έσφαξε και έψησε έναν ολόκληρο μεγάλο ταύρο. Κάθισαν και τον έφαγαν ολόκληρο!
Ο Μίλωνας ο Κροτωνιάτης , ο μεγάλος Ολυμπιονίκης της αρχαιότητας, διαπίστωσε από κοντά την μεγάλη αξία και τον σπουδαίο χαρακτήρα του Τίτορμου. Τον παραδέχτηκε για ανώτερό του, τον εξύψωσε στο μέγεθος του Ηρακλή.
Αποχαιρετώντας τον είχε κατανοήσει γιατί του έλεγαν πως… αν ήταν κι ο Τίτορμος στον αγώνα, δεν θα ήταν νικητής εκείνος…
Και ήταν περήφανος που τον γνώρισε!
Οι αρετές του Τίτορμου έγιναν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Παναιτωλικού, που από την ίδρυσή του επέλεξε τον Αιτωλό γίγαντα για έμβλημά του.
Η τεράστια δύναμή του
Η σεμνότητα και ταπεινότητα
Ο σεβασμός
Η φιλοξενία που παρείχε
Η απλότητα που τον χαρακτήριζε
Η γνησιότητα που εξέφραζε
Η διοίκηση του Παναιτωλικού, με επικεφαλής τον πρόεδρο Φώτη Κωστούλα, φρόντισε τα χρόνια που υπηρετεί το Σύλλογο να προβάλει και να αναδείξει την ιστορία του Τίτορμου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τους συμβολισμούς που προσφέρει στον Παναιτωλικό η παρουσία του στο έμβλημα και στη φανέλα της ομάδας.
Υπηρετεί με συνέπεια τις αξίες που χαρακτήρισαν τον μυθικό ήρωά μας και προσπαθεί καθημερινά να κάνει το Σύλλογο:
Κάθε μέρα πιο δυνατό
Διατηρώντας τη σεμνότητά του
Αναδεικνύοντας την ευγενή άμιλλα
Τηρώντας το «ευ αγωνίζεσθαι»
Προσφέροντας φιλοξενία και σεβασμό στον αντίπαλο
Πρεσβεύοντας τα ιδανικά του αθλητισμού
Από την ίδρυσή του, ο Παναιτωλικός έχει σαν χρώματα το μπλε και το κίτρινο, χωρίς να έχει καταγραφεί ιστορικά ο λόγος της επιλογής τους.
Στο επίσημο σάιτ του Παναιτωλικού μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του Τίτορμου σε μορφή κόμικ στην εξαιρετική δουλειά της ΠΑΕ, που στόχευε στην ενημέρωση σχολείων.
panetolikos.gr/τίτορμος
(Στην φωτογραφία της ανάρτησης το πρώτο ΔΣ του Παναιτωλικού το 1926 με το σήμα πάνω από την πόρτα της παράγκας πίσω τους)